En kost efter anoreksi

Anoreksi er en alvorlig spiseforstyrrelse præget af et afslag på at opretholde en kropsvægt inden for 15 procent af din ideelle vægt. Der er to underkategorier af anoreksi, ifølge National Alliance on Mental Illness: folk der begrænser kalorierne alvorligt og muligvis udøver overdrevent, og dem, der renser efter at have spist at tabe sig. Anoreksi kan behandles, generelt gennem psykoterapi, medicinsk behandling og diætindgreb. Når du har nået opsving, kan en sund kost hjælpe med at sikre langsigtet wellness.

Fungere

Din kost efter anoreksi bør understøtte fysisk og følelsesmæssig velvære og fremme stabilt, langsigtet opsving. At holde fast i din sunde måltidsplan, som udpeget af din sundhedspersonale, og at udvikle og opretholde normal, sund kostholdsførsel er afgørende, ifølge University of Maryland Medical Center. Din kost bør også løse eventuelle komplikationer af anoreksi, som f.eks. Næringsstofmangel, du måtte have.

Funktioner

Din kost efter anoreksi vil sandsynligvis involvere tre afbalancerede måltider og snacks med regelmæssige tidsintervaller hver dag. Selvom din diætist eller læge kan bruge forskellige måltidsplaner, anbefaler dietitian og spiseforstyrrelser specialist Diane Keddy, MS, RD, USDA-spiseplanen, som er baseret på diætretningslinjerne for amerikanere. Den seneste USDA-plan, app, anbefaler fødevarer fra alle vitale fødevaregrupper – frugt, grøntsager, korn, protein og mejeri – i passende mængder og proportioner. Din kost kan indebære en fødevarebog, hvor du sporer din fødeindtagelse og eventuelle relevante følelsesmæssige eller fysiske kommentarer. Din madbog er ikke beregnet som et selvdagsværktøj, men som et middel til at spore dine fremskridt og dele detaljerne i din diæt med din sundhedspersonale.

Udfordringer

Vedligeholdelse af en sund kost efter anoreksi kan udgøre mange udfordringer. Selvom din vægt kan være forbedret, kan de psykologiske konsekvenser af lidelsen være i lang tid. Du kan også kræve øget fedt og kalorieindtag i op til flere år, ifølge Keddy, indtil din vægt og velvære er fuldt ud genoprettet og forbliver stabile. En vellykket genopretning kræver accept af en vægt, som du måske ikke har lyst til at opretholde og spise mere mad end du er komfortabel at spise. Mange mennesker med anoreksi kæmper med perfektionisme. En yderligere udfordring kan således indebære, at man accepterer, at ingen spiser “perfekt”, og at der søges en sådan perfektion kan være skadelig. Hvis din fordøjelsesfunktion er blevet påvirket af din spiseforstyrrelse, kan du i første omgang kæmpe med oppustethed og forstoppelse.

Optimale fødevarer

Selvom du ikke bør tilstræbe “perfekte” madvalg, bør din kost være baseret på de samme sunde principper, der anbefales til raske individer. Dette betyder at vælge komplekse kulhydrater, såsom fuldkorn og stivelsesholdige grøntsager over raffinerede kulhydrater, såsom hvidt brød og sukker. Sunde proteinkilder er lavt i mættet fedt og omfatter magert kød og fjerkræ, fisk, æggehvider, tofu og fedtfattige mejeriprodukter. Indarbejde en række forskellige frugter og grøntsager i dine måltider og snacks. Sunde fedtkilder omfatter rapsolie, olivenolie, nødder, frø og avocado. Keddy anbefaler at inkorporere lejlighedsvis behandle fødevarer, såsom søde desserter, for at undgå følelser af deprivation og etablere normale, sunde spise mønstre.

Betydning

En sund kostplan efter anoreksi er ekstremt vigtig. Ikke alene forbedrer en sådan kost dit overordnede velvære, det hjælper med at forhindre tilbagefald, hvilket er almindeligt blandt anoreksi-patienter, ifølge University of Maryland Medical Center. Tilbagefald kan være livstruende og kan føre til yderligere langsigtede komplikationer eller yderligere spiseforstyrrelsessymptomer, såsom binging og svær depression. At være i tæt kontakt med dine behandlingspersonale og sigte mod gradvise og sunde ændringer kan bidrage til at sikre din kost og følelsesmæssige succes.