Adhd og en glutenfri diæt

En glutenfri diæt er en medicinsk nødvendighed for personer med cøliaki eller ikke-cøliaki glutenfølsomhed, men det giver en øget opmærksomhed som en potentiel behandling for visse psykiske lidelser, herunder ADHD. Forskning viser, at glutenrelaterede lidelser, såsom cøliaki, er langt mere udbredte blandt dem med ADHD sammenlignet med den generelle befolkning. Selv om den nøjagtige forbindelse mellem gluten og ADHD ikke er kendt, er resultaterne fra nyere forskning indsnævret mellemrummet.

Gluten: Et fælles protein

Gluten er et protein, der findes i korn hvede, rug og bygg. Det er også til stede i de fleste forarbejdede fødevarer i form af tilsætningsstoffer, såsom modificeret fødevarestivelse eller maltaroma. Det er en ønskelig komponent i brød, fordi dens elastiske egenskaber giver strukturel stabilitet til dejen og forbedrer tekstur. For dem med celiaciasygdom – en ægte glutenallergi – er absolut nødvendigt at undgå gluten, da selv spormængder kan føre til tarmskader og fordøjelsesproblemer.

ADHD og glutenintolerans

Glutenintolerance er af særlig interesse for ADHD-befolkningen på grund af forekomsten af ​​cøliaki i forhold til den generelle befolkning. En undersøgelse udført i 2011 viste, at en ud af syv adhd-individer også havde cøliaki, hvilket er betydeligt mere end en ud af 100 i den generelle befolkning. Efter seks måneder efter glutenfri diæt viste patienterne med cøliaki signifikante fald i ADHD symptomer. Selvom denne undersøgelse kun observerede 67 forsøgspersoner, forstærkede den tidligere resultater fra et gennembrudsstudie i 2006, der observerede 132 patienter med både coeliaki og ADHD. Sammen viser disse resultater, at tilstedeværelsen af ​​ADHD i nogle tilfælde kan være et resultat af en anden underliggende tilstand, og behandling for cøliaki kan signifikant forbedre ADHD symptomer.

Gluten-hjerneforbindelsen

Selvom forskere mener, at ADHD er forårsaget af en kombination af faktorer, bør kost overvejes, når cøliaki eller NCGS også er til stede. Personer med cøliaki har øget tarmpermeabiliteten eller en “lækker-gut”. Dybest set betyder dette, at når tyndtarmen er i en krisetilfælde – som det er ved konstant kontakt med gluten, så vil bakterier, toksiner og ufordøjede fødevareproteiner, der normalt filtreres ud og elimineres, i stedet passeres gennem tyndtarmen , Ind i blodbanen og derefter fordelt gennem hele kroppen. Nogle af disse uønskede partikler kan påvirke receptorer i hjernen.

Andre virkninger

Hertil kommer, at personer med udiagnosticeret cøliaki eller NCGS ofte er i en kontinuerlig tilstand af betændelse. Da de sandsynligvis indtager gluten regelmæssigt, er deres fordøjelsessystemer i en konstant tilstand af nød. Udover at føre til generel ubehag kan det forårsage hovedpine, mavesmerter og ledsmerter og produktion af stresshormoner. Til sidst vil tyndtarmen blive beskadiget og har svært ved at behandle vigtige næringsstoffer, hvilket igen påvirker funktionen af ​​mange kropsprocesser, herunder produktion af visse neurotransmittere til hjernen.

Glutenfri kost

Behandling af ADHD er kompleks, ikke kun fordi årsagen er multifacetteret, men også fordi ADHD kan være enten primært eller sekundært, hvis det er symptom på en underliggende tilstand som cøliaki. I øjeblikket betragtes en glutenfri diæt ikke som standardbehandling for ADHD, bortset fra dem, der har cøliaki eller andre glutenrelaterede lidelser. Dr. Marie-Nathalie Beaudoin, en forsker inden for psykiske lidelser, siger, at cøliaki bør udelukkes, før andre lægebehandlinger påbegyndes, da forskningen har vist en signifikant forbedring af ADHD-symptomer med en glutenfri diæt.