Unormal blødning efter graviditet

Efter graviditet og når barnet er født, er vaginal blødning en normal konsekvens, da kroppen slipper af alt det støttende væv tilbage i livmoderen. Kaldet lochia, denne udledning er helt naturlig og intet at bekymre sig om. Imidlertid forekommer der unormal blødning i en lille procentdel af kvinder, og der kan kræves medicinsk behandling for at dæmpe blodstrømmen. Unormalt tab af blod fra livmoderen efter fødslen kaldes postpartumblødning.

Tegn og symptomer

Nogle gange er det svært at skelne mellem blødninger efter normal lochia. Hvis blodet forbliver lyse rødt mere end syv dage efter fødslen, kan det være et tegn på et problem. Postpartum kvinder, der oplever kulderystelser eller feber, kan også have blødning efter fødslen. I normal lochia bør udslippet ikke lugte dårligt og bør ikke bløde et hygiejnebind inden for en time, så det kan også indikere unormal blødning. Hvis blødningen aftager, men vender tilbage med et af disse tegn, kan det indikere for sent blødning efter fødslen. Unormal blødning efter graviditet forekommer ikke kun lige efter fødslen, men kan forekomme som helst op til en måned efter fødslen, ifølge Merck Manuals Online Medical Library.

Årsager

Unormal blødning opstår, når blodkarrene, der understøttede moderkagen under graviditeten, ikke lukker korrekt efter fødslen. Dette kan ske, hvis livmoderen ikke kontraheres ret kort efter levering. Nogle ting, der kan føre til blødning efter fødslen, omfatter udstrækning af livmoderen fra for meget fostervæske, langvarig arbejdskraft eller visse smertestillende medicin, der anvendes under fødsel og fødsel.

Komplikationer

Den største komplikation fra unormal blødning efter graviditet er blodtab, hvilket kan være dødeligt, hvis det ikke er markeret. Andre komplikationer som følge af ekstremt blodtab kan omfatte lavt blodtryk og anæmi. Selv efter at postpartumblødning er stoppet, kan den starte igen, så yderligere blodtab er muligt.

Behandling

Hvis der opstår unormal blødning umiddelbart efter fødslen, vil lægen eller jordemoderne prøve at massere livmoderen for at få den til at blive kontrakt og kan administrere en syntetisk version af oxytocin, et hormon, som fremmer livmoderkontraktion. I ekstreme tilfælde kan en blodtransfusion være nødvendig. Hvis blødning ikke kan stoppes ved at stimulere livmoderkontraktioner, kan lægerne komprimere arterierne, der leverer livmoderen. Læger kan også kontrollere livmoderen for tårer, udskæringer eller andre placenta, som måske er blevet bibeholdt, hvis der ikke findes anden årsag til unormal blødning.

Forebyggelse

Overvågning af moder og baby under graviditet og fødsel kan medvirke til at reducere risikoen for unormal blødning efter fødslen. Læger kan søge potentielle problemer via ultralyd og fysisk undersøgelse og forberede sig på mulige komplikationer på forhånd. I nogle tilfælde er det ikke muligt at forudsige eller forhindre postpartumblødning, så kvinder overvåges typisk i mindst en time efter fødslen for at se på tegn på unormal blødning.