Om alkohol og maveblødning

Selvom to tredjedele af de amerikanske voksne drikker alkohol i det mindste lejlighedsvis, bliver færre end 10 procent “problemdrinkere”, og kun 25 procent af drikkerne oplever alvorlige konsekvenser af alkoholbrug. Kraftig alkoholforbrug påvirker hvert organsystem i din krop negativt, og alkoholforbruget kan forværre mange andre medicinske tilstande, såsom diabetes eller forhøjet blodtryk. Både akutte og kroniske virkninger af alkohol kan påvirke din mave-tarmkanal og forårsage maveblødning.

Alkoholisk gastritis

Akut indtagelse af store mængder alkohol – såkaldt binge drikkeri – irriterer din mavevæg og sommetider begynder blødning. Hvis overdreven overførsel af alkohol fører til opkastning, kan du rive på spiserøret af din spiserør, en skade, som normalt bløder ganske hurtigt. Langsigtet, tungt alkoholindhold sætter scenen for alkoholisk gastritis, en tilstand præget af betændelse og erosion af din maveforing. Alkoholisk gastritis “oser” blod ofte, hvilket kan føre til jernmangelanæmi, men det kan også forårsage pludselige og dramatiske blodtab, især hvis tilstanden udvikler sig til dannelse af åbne sår.

varicer

Cirrose, eller leverlidelse, er en velkendt komplikation af kronisk alkoholmisbrug. Under normale omstændigheder passerer blodet tilbage til dit hjerte fra din fordøjelseskanal og nedre ekstremiteter først gennem din lever for filtrering og afgiftning. En cirrhotisk lever virker som en dæmning, hvilket tvinger dette blod til at finde alternative veje tilbage til dit hjerte. Disse “back roads” omfatter åre i formen af ​​tyndtarmen, mave og spiserør. Da disse vener udvides til at rumme den ekstra blodgennemstrømning, danner de “varices”, som ligner hæmorider eller åreknuder i dine ben, der kan gå i stykker og bløde. Symptomer omfatter opkastning af blod, sort afføring, nedsat blodtryk, øget hjertefrekvens og massiv blødning. Variceal blødning, en fælles dødsårsag blandt alkoholikere, der har cirrhose, bærer et års dødelighed på næsten 60 procent.

Kræft

Din maveforing og lever er udstyret med et enzym kaldet alkohol dehydrogenase, der metaboliserer meget af den alkohol du drikker. Det væsentligste biprodukt af denne metabolisme, acetaldehyd, er klassificeret som et carcinogen i gruppe 1 hos mennesker. En april 2011 anmeldelse i “Journal of Digestive Diseases” bemærkede, at alkoholafledt acetaldehyd er ubestrideligt forbundet med kræft i mave og spiserør. Selv om disse kræftformer er usædvanlige årsager til blødning hos alkoholikere – kræft er mindre almindeligt end gastrit eller varianter i denne population – de bløder let, når de etablerer et fodfæste i din fordøjelseskanal.

Overvejelser

Maveblødning på grund af alkoholforbrug er et uhyggeligt tegn. På den ene side angiver det potentialet for alvorlige underliggende medicinske problemer, der skal undersøges aggressivt og behandles. På den anden side tjener det som gyldigt bevis for alkoholmisbrug, med tilhørende psykologiske og sociale problemer. Selvom du er en rekreativ eller social drikker, sender alkoholrelateret gastrointestinal blødning det stærke signal, du drikker for meget. Hvis du ikke kan begrænse dit eget drikke, skal du kontakte din læge.