Unormale knoglescanning resultater

En knoglescanning er en nukleær billedbehandlingstest, som læger bruger til at lede efter områder med forøget eller nedsat knoglemetabolisme. Læger bruger ofte denne undersøgelse sammen med andre tests til diagnosticering af knoglerinfektioner, kræft eller andre degenerative knoglesygdomme.

Test

Under en knoglescanning injicerer en tekniker et radioaktivt materiale i en vene. Stoffet bevæger sig gennem blodbanen, organer og knogler. Når stoffet er slidt, giver det stråling af, billeddannelsesudstyret kan afhente. National Institutes of Health forklarer, at knoglescanning udført for at lede efter en infektion i knoglen involverer en trefaset scanning. Teknikere tager billeder lige efter at teknikeren har injiceret det radioaktive materiale og igen tre til fire timer senere, efter at materialet har samlet sig i knoglerne. Hvis en læge bruger knoglescanning til at detektere kræft i knoglerne, tager teknikeren billeder kun tre til fire timer efter injektion af det radioaktive materiale.

Unormale resultater

Unormale resultater betyder ikke nødvendigvis, at en person har en knoglesygdom. Unormale resultater betyder, at det radioaktive materiale ikke fordelte jævnt i hele benet. Radiologen ser efter mørkere pletter kaldet hot spots samt lettere pletter kaldet kolde pletter at kigge efter steder, hvor det radioaktive materiale kan have akkumuleret. Mens en knoglescanning er følsom over for knogleabnormiteter, er det mindre nyttigt at bestemme årsagen til abnormiteten, ifølge MayoClinic.com.

Opfølgning

Når en radiolog notificerer hot spots på billederne, anbefaler han ofte yderligere test for at hjælpe med at bestemme årsagen. En læge kan bestille blodprøver andre mere detaljerede billeddannelsesundersøgelser som computertomografi eller magnetisk resonansbilleddannelse eller en prøve af knoglevæv kaldet biopsi for at hjælpe med at indsnævre den egentlige årsag til de hot spots på billederne.

Årsager

En knoglescanning kan ofte hjælpe læger med at diagnosticere knogleinfektioner eller osteomyelitis, knogletumorer og frakturer. Knogleskanninger er også nyttige for at finde ud af, om kræft har metastaseret eller spredt sig til knoglerne. Resultater kan vise unormale knogleceller og avanceret arthritis samt hjælpe med at bestemme årsagen til knoglesmerter.

Risici

Fordi teknikere skal injicere radioaktivt materiale i venen, anbefaler lægerne ikke testen for kvinder, der er gravide eller ammer. Hvis en kvinde skal have testen under amning, forklarer National Institutes of Health at hun skal pumpe modermælken, men smide den væk i mindst to dage. Risiko for reaktion på det radioaktive materiale er sjældent, men kan forårsage udslæt, hævelse og en alvorlig anafylaktisk reaktion.