Fordele og ulemper ved fedtstoffer

Tro det eller ej, en sund krop har brug for fedtstoffer. At få den rigtige slags og mængden af ​​kostfedt kan dog være vanskelig. Hvis du spiser for meget af den forkerte form for fedt, øger du risikoen for helbredsproblemer. Hvis du ikke får nok af den rigtige slags fedt, er din krops optimale funktion kompromitteret. At lave de rigtige kostfedtvalg hjælper med at fremme langsigtet heath og velvære.

Fedtens funktion

Fedtstoffer er ligesom kulhydrater og proteiner næringsstoffer, der leverer energi til din krop. Dette understøtter ikke kun fysisk aktivitet, men holder også din krops interne processer på deres optimale niveau. Fedt er en vigtig del af cellemembraner og påvirker hvordan kroppens muskler reagerer på insulin. Kolesterol – et voksagtigt, fedtstof, der findes i alle celler i din krop – er nødvendig til produktion af visse hormoner. Fedtopløselige vitaminer A, D, E og K er afhængige af fedt til absorption og transport i hele kroppen. Fedtstoffer gør også mad smag godt.

Fordele ved gode fedtstoffer

At spise umættede fedtstoffer, som primært kommer fra plantekilder og er flydende ved stuetemperatur, er en fordel for din krops sundhed. Umættede fedtstoffer, også omtalt som gode fedtstoffer, reducerer inflammation, stabiliserer dit hjerteslag og reducerer lipoproteiner med lav densitet. Dette LDL-kolesterol øger din risiko for hjertesygdomme. Flerumættede fedtstoffer findes i fødevarer som laks, tun og valnødder indeholder omega-3 fedtsyrer, som hjælper med at sænke triglycerider og LDL-kolesterol. Grøntsager olier, herunder majs, sojabønne, saflor og solsikkeolie, er også flerumættede fedtstoffer – PUFA’er. Enumættede fedtstoffer – MUFA’er – omfatter olivenolie, rapsolie og jordnøddeolie.

Mættede og transfedtstoffer

Forbrug af mættede fedtstoffer og transfedtstoffer er ulempe for din krops sundhed. Mættede fedtstoffer er faste ved stuetemperatur og findes hovedsageligt i dyrefoder som kød, smør, ost og fuldmælk, men de kan også komme fra tropiske planter – palme og kokosolie. De øger LDL-kolesterolniveauet såvel som det samlede kolesterolniveau. Transfedtstoffer dannes under anvendelse af en proces, der er kendt som hydrogenering. De hæver ikke kun LDL eller dårlig kolesterol, men også lavere HDL eller godt kolesterol. Mange forarbejdede og færdigpakkede fødevarer er højt i transfedtstoffer.

Sundhedsmæssige overvejelser

Forståelse af forskellene mellem gode fedtstoffer og dårlige fedtstoffer er nøglen til at gøre bedre madvalg, der understøtter dit hjertes sundhed og vægtstyring, samtidig med at du reducerer risikoen for kronisk sygdom. Tjek madmærker for at sikre, at du undgår fødevarer, der er fyldt med mættede eller transfedtstoffer. Brug mindre end 10 procent af dine daglige kalorier fra mættede fedtstoffer og erstat dem med umættede fedtstoffer, når det er muligt. Eliminer transfedt fra din kost.