Allergisk reaktion på platin på ringfingeren

En allergisk reaktion på din vielsesring, en tilstand officielt kendt som vielsesring dermatitis, forårsager huden under at blive rød, kløende og tør. Vielsesring dermatitis kan ske med ringe lavet af forskellige metaller, herunder platin. Mens udslæt kan være en sand allergi overfor platin, kan det også være en allergisk reaktion på nikkel indeholdt i ringen eller en hudirritation fra fanget rest. En hudlæge kan hjælpe med at afgøre, om du rent faktisk har en allergi og til hvilket metal.

Nikkel

En almindelig årsag til vielsesring dermatitis er nikkelallergi. Nikkel er det mest almindelige metal, der forårsager allergier. Dette sølvfarvet metal, der undertiden blandes i andre metaller for at lave smykker. Mens nikkel er mere almindeligt i mindre dyre ringe som dem, der er fremstillet af hvidguld, 10 karat guld eller et uædle metaller, har platinringe lejlighedsvis også nikkel. Hvis din juveler ikke kan bekræfte, om din platinring har nikkel, kan du teste din ring med et nikkelprøvepakke, der sælges af forskellige virksomheder. Allergi til platin selv, selv om den forekommer, er meget sjældnere end nikkelallergi.

Symptomer og test

Hvis du er allergisk overfor nikkel eller platin, kan din hud under ringen være rød, kløende, tør, ujævn og se ud som om den er blevet brændt. I et alvorligt tilfælde kan din hud endda bryde ud i blærer. Mens symptomerne normalt udvikler sig 12 til 48 timer efter at have båret din ring, kan du også udvikle en allergi pludselig år efter at have båret din ring. Symptomerne, der kan vare to til fire uger, kan også dukke op i andre dele af din krop. Den nøjagtige årsag til nikkel- og platinallergi er stadig ikke kendt. Din hudlæge kan bekræfte en nikkel- eller platinallergi ved at udføre en patch test, hvilket indebærer at efterlade en lille plaster med en lille mængde metal på din hud i to dage for at se om symptomerne udvikler sig. Du kan også bruge en test af nikkelallergi til hjemmet.

Behandling

Desværre er der ingen kur mod nikkel- eller platinallergi. Når du har udviklet en allergi, forbliver allergien med dig for livet. Prescription og over-the-counter produkter såsom kortikosteroid cremer og orale antihistaminer kan hjælpe med at reducere og forbedre symptomer. Anvendelse af en beroligende lotion, såsom calamine lotion og våde kompresser kan også lindre kløe og tørhed. Hvis udslæt på din finger fortsætter over fire uger eller forværres, skal du straks se en hudlæge, da det kan betyde, at huden er blevet smittet. For at forhindre fremtidige udslæt, skal du sørge for at købe ringe eller andre smykker kun fra sælgere, der ved, hvordan smykkerne er lavet og er i stand til at bekræfte, at varen ikke indeholder det metal, som du er allergisk overfor.

Irritation

I stedet for en allergisk reaktion kan udslætet faktisk være irritation fra fanget fugt og sæbe rester. Officielt kendt som irriterende kontaktdermatitis, forekommer det, når hudens beskyttende lag bæres væk af fugt, der er fanget under ringen. Huden bliver så irriteret af sæbe rester, der ligger under ringen. Hvis udslætet løser sig selv efter at du har vasket og grundigt tørret hænderne, efter at du har fjernet din ring, er det højst sandsynligt irriterende kontaktdermatitis snarere end en allergi. Fjernelse af din ring, før du vasker dine hænder, brusebad eller vasker op og tørrer efterfølgende efterfølgende, forhindrer denne tilstand igen. Som altid skal du straks kontakte en læge, hvis symptomerne vedvarer eller forværres.