Allergier mod hvidt brød

En fødevareallergi udvikler sig, når kroppen har et unormalt svar på en bestemt fødevare eller ingrediens. I tilfælde af hvidt brød er allergenet typisk hvede. Fordi symptomer kan være ekstreme og påvirke livskvaliteten, er det vigtigt at forstå, hvorfor der opstår en allergi mod hvidt brød, og hvordan man kan behandle det.

Almindelige årsager

En allergi mod hvidt brød vises, når kroppen begår et protein i hvede som skadeligt. Som følge heraf producerer immunsystemet antistofproteiner kaldet immunoglobulin E, som udløser symptomerne på en allergisk reaktion. En ægte allergi involverer immunsystemet – en læge kan registrere IgE-proteinet ved hjælp af en hudpricktest. Udover hvidt brød findes hvede også i fødevarer som havregryn, ruller, søde kager, pasta, korn og drikkeblandinger. Allergylike symptomer kan også skyldes cøliaki, hvilket er en immunsystem reaktion på proteinet i hvede. Selvom cøliaki forårsager lignende symptomer, er det ikke en sand allergi. Immunsystemet frigiver ikke IgE i blodet, men frigiver i stedet anti-vævs-transglutaminaseantistoffer ind i blodet. Derudover kan allergiske symptomer efter at have spist hvidt brød skyldes en fødevareintolerance, som skyldes en reaktion på kemikalierne i hvidt brød. En fødeintolerance er ikke en sand allergisk reaktion, fordi det ikke involverer immunsystemet overhovedet.

Symptom Check

En hvidbrødsallergi kan forårsage en række symptomer, der spænder fra mild til svær. Symptomer kan omfatte elveblødninger, en brændende fornemmelse på tungen eller i munden, rødmen i ansigtet, magekramper, hævelse i ansigtet, opkastning, diarré, hæsende stemme, problemer med at synke, kvalme, lumskhed og næsestop. Du kan også opleve kløe i øjne, hals, mund eller hud.

Hjælp er på vej

Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at du har en allergi over for hvidt brød. En læge eller allergi specialist kan udføre tests for at sikre, at proteinet findes i hvidt brød er faktisk årsagen til dine symptomer. I mellemtiden skal du tage en anti-counter antihistamin som diphenhydramin for at hjælpe med at håndtere mild til moderat symptomer som kløe, udslæt, elveblader og nysen. Din læge kan også foreslå en topisk eller oral steroid som cortison for at hjælpe med at lindre symptomer. Undgå hvidt brød og alle produkter, der indeholder hvede. Læs alle produktetiketter omhyggeligt, før du spiser mad. Vælg hvedevare alternativer ved madlavning, såsom tapioka, rug, quinoa, byg, majs og ris. Hvis dine symptomer skyldes cøliaki, er det eneste rigtige middel at følge en glutenfri diæt i hele dit liv. Desuden kan en læge ordinere en antiinflammatorisk medicin, da tarmene heler. Du kan behandle fødeintolerancer ved at undgå hvidt brød. Eller du kan gradvist opbygge tolerance ved langsomt at øge mængden af ​​brød, du spiser hver dag, indtil de ubehagelige bivirkninger er væk.

Når det er alvorligt

Ring til nødtjenester, hvis du har svært ved at trække vejret, tabe og derefter genvinde bevidstheden, opleve hvæsen eller har svær hævelse i halsen. Disse kan være tegn på en alvorlig allergisk reaktion kaldet anafylaksi. Hvis ikke behandles umiddelbart, kan anafylaksi være livstruende. Din læge kan foreslå, at du altid har en injicerbar form af epinephrin med dig for at hjælpe med at behandle symptomerne på anafylaksi.