Er kulsyreholdige drikkevarer dårlige for atleter?

En sodavand fra tid til anden kommer ikke til at gøre eller ødelægge din atletiske karriere; en regelmæssig sodavand kan dog skubbe ud sunde kalorier og forårsage uønsket vægtforøgelse, hvilket kan påvirke spillet negativt. I løbet af de fleste træningstider er kulsyreholdige drikkevarer ikke ideelle, da de kan forårsage mavesmerter. Der er dog tidspunkter, når kulsyreholdige drikkevarer kan tilbyde et præstations- eller genopretningsforøgelse.

Pas på soda

Soda tilbyder ingen vitaminer eller mineraler til at styrke ydeevnen. Hvis du er en atlet, der forsøger at være i vægt, giver sodavand unødvendige kalorier til din kost. For meget sodavand kan også fraråde dig fra drikkevand, hvilket er den optimale drik til motion. Både sødet og diæt sodavand mangler elektrolytter, mineraler, du skal udskifte efter en hård træning. Sportsdrikke kan på overfladen synes at have mange af de samme ingredienser som sodavand. Men de har en koncentration på 6 til 8 procent kulhydrater – en mængde der maksimerer væskeabsorption og kulhydratfordøjelse. Soda og andre kulsyreholdige drikkevarer har en kulhydratkoncentration på over 10 procent, hvilket nedsætter gastrisk tømning og hæmmer væskeabsorption.

Den Soda Undtagelse

I tilfælde af meget lange udholdenhedshændelser, som f.eks. 15-timers triathlon eller 30-timers ultra-løber, kan du drikke sodavand i de senere timer af arrangementet. Højt sukkerindhold og koffein giver et energiforsyning og giver en psykologisk salve, når spiritus aftager og overvældende træthedssæt. Kolsyringen i sodavand kan også hjælpe med at berolige mavebelastning, stimulere burping, der kan hjælpe med at lette opblødningen, der opstår, når du har Har udøvet i så lang tid. Alligevel er sodavand ikke en kur – alt eftersom dets højt fructoseindhold kan forårsage diarré – en reel risiko for udholdenhedspersoner – og koffein kan fremskynde væsketab.

Øl til genopretning?

Voksne kulsyreholdige drikkevarer findes almindeligvis i genopretningsteltet efter maraton og triathlon og er en regelmæssig tradition efter rugbykampe. Øl indeholder naturligvis nogle kulhydrater og elektrolytter, som hjælper med nyttiggørelse, men det virker også som et diuretikum og kan forhindre rehydrering. Omformulering af øl kan dog gøre denne kulsyreholdige drik til en ideel nyttiggørelsesdrik. En undersøgelse, der blev offentliggjort i 2013 i “International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism”, viste, at reduktion af ølens alkoholindhold og tilsætning af ekstra natrium gjorde øl til en sandsynlig sportsdrink.

Danskvand

Du vil sandsynligvis ikke kaste mousserende vand eller klub sodavand under en konkurrence, men denne kaloriefri kulsyreholdige drik tilbyder et hydratiseringsalternativ til stadigvæk ved ikke-træningstider. Registreret diætist Erin Palinski siger, at mousserende vand tæller mod dit daglige vandindtag. Se efter mousserende vand med ekstra mineraler tilsat eller inkluderet naturligt. Mens mineralerne kan hjælpe en atlet, der sveder meget, erstatter vigtige næringsstoffer – for meget kan have negative helbredseffekter, især hvis det vand du vælger har masser af natrium.