Babyer & fremmed angst

Babyer er i stand til at skelne deres mødre fra fremmede, der starter i de første par dage af livet. Selvom babyer har en medfødt præference for deres nære omsorgspersoner, udviser de ikke nødvendigvis nogen negative reaktioner omkring andre, før de er mellem 3 og 6 måneder. På dette tidspunkt har babyer øget opmærksomhed omkring fremmede og kan føle sig nervøse, når de adskilles fra deres forældre. Som bekymrende som dette kan være for babyer og deres kære, er fasen midlertidig.

Hvad der ligger under

Stranger angst udvikler sig typisk, når babyer indser, at de er separate væsener fra de mennesker, der tager sig af dem. Fremmed angst udvikler sig også omkring det tidspunkt, hvor babyer begynder at forstå noget kendt som “objektets permanentitet”. Mens en nyfødt ikke nødvendigvis husker, at en person eller en genstand fortsætter med at eksistere, når den ikke længere er synlig, begynder en 3- til 6-måneders baby at søge efter legetøj, der er faldet og værdsætter spil som kigge -boo. Denne udviklingsfase giver også babyer mulighed for at tegne et mentalt billede af deres forældre, når de ikke er i nærheden, hvilket øger deres sorg og angst, når de bliver omhygget af en anden eller når de bliver alene i et rum.

Berørte børn

Størstedelen af ​​babyer og småbørn går gennem en eller flere normale faser af fremmed angst, separationsangst eller begge dele. Imidlertid kan nogle børn i skolebørn og teenagere have frygt for, at de i sidste ende udvikler sig til separationsangstforstyrrelse (SAD), som får dem til at frygte at forlade deres primære plejers sider af en eller anden grund.

Genkende symptomerne

Børn med fremmed angst vil græde, skjule eller handle stille, når de nærmer sig ansigter, som de opfatter at være ukendte. Børn og småbørn kan også opleve fremmed angst omkring mennesker, de har set et par gange tidligere, da deres minder stadig udvikler sig.

Varighed

Ifølge Dr. Greene’s pædiatriske hjemmeside forekommer adskillelse og fremmed angst generelt i anden halvdel af det første år og varer i cirka 2 til 4 måneder. Et andet højdepunkt kan forekomme i anden del af det næste år, og omkring det tidspunkt begynder småbørn at udvikle sprogfærdigheder og har et stærkt ønske om at kommunikere med deres forældre, som nemt kan forstå dem. Denne fase kan ende omkring det tidspunkt, hvor en børns sprogfærdigheder forbedres. Nogle gange blandes de to faser sammen i en angstfase, der varer 8 måneder eller mere.

Hjælper Baby Cope

Børn med fremmed angst kan føle sig mindre bange, hvis deres forældre tilbyder en beroligende stemme eller mild touch under møder med fremmede. Småbørn med fremmed angst kan føle sig mindre overvældet, hvis de får noget tid og rum. Forældre kan for eksempel bede husbesøgere om at ignorere deres barn i 20 til 30 minutter, indtil deres barn opvarmes nok til at henvende sig til fremmede på egen hånd.