Sur reflux og overbelastning hos spædbørn

Acid reflux kan strejke i enhver alder, og det omfatter barndom. Selvom det normalt er forbundet med fordøjelsessymptomer som en brændende fornemmelse i brystet, kan sur reflux også forårsage åndedrætsproblemer, herunder nasal overbelastning, astma og stramning af luftvejene. Congestion kan henvise til enten en uønsket akkumulering af væsker, såsom slim i respiratoriske veje eller hævelse af membraner, der blokerer luftens passage. Selvom syre refluks er en normal, harmløs del af barndommen, kan det hos nogle spædbørn føre til problemer, der spænder i sværhedsgrad.

Nasal Congestion

Acid reflux kan forårsage vedvarende nasal overbelastning hos spædbørn på flere måder. Dette er vigtigt at være opmærksom på, fordi spædbørn har små næsepassager, der let forhindres, og alt, hvad der mindsker næseklarationen, kan forårsage betydelig nød. Congestion er særlig generende for spædbørn fra 1 til 3 måneder gamle, fordi de kun trækker vejret gennem deres næse. Syre gastriske væsker strammer næsen og luftveje ved at forårsage hævelse, ødem eller betændelse, så mucus eller mavesindhold kan blive fanget i næsepassagerne. I nogle tilfælde kan det igen ses, at genopslået materiale går ud gennem næsen, men det er ikke almindeligt. Almindelige symptomer er nighttime snorken og hoste.

Svelg og spiserør

Som med næsepassagerne kan spiserøret, halsen og stemmekassen blive irriteret og betændt med udsættelse for sure mavesaft. Desuden kan spædbørn med syre reflux udvikle esophagitis – inflammation i spiserøret. Symptomer på syre reflux kan være vanskelige at skelne hos spædbørn og er ofte tilskrives kolik eller nervøsitet. Snoring, hoste, sværhedsvanskeligheder og pludselig stramning af musklerne omkring luftrøret kan skyldes sur reflux, der påvirker halsen og stemmekassen. Gråt efter hver få svale under fødning kan ses i tilfælde af spiserør. I svære tilfælde kan ubehag forårsaget af GERD føre til foderafvisning, irritabilitet, dårlig vægtforøgelse og anoreksi.

Lungproblemer

I sjældne tilfælde kommer væske eller andre fremmedlegemer ind i lungerne. Dette kaldes aspiration, og selvom det er et alvorligt helbredsforhold, forekommer det kun i et mindretal af spædbørn, der har svær syre reflux. Aspiration opstår, når i stedet for at drænne tilbage i spiserøret, fordøjes fordøjelsesvæsker fra maven ind i luftrøret og rejser ind i de vigtigste luftveje i spædbarnets lunger og derfra. Aspiration kan skade lungerne ved at forårsage betændelse, infektion og ardannelse. Acid reflux med aspiration har været stærkt forbundet med adskillige luftvejssygdomme hos børn og voksne, herunder astma, bronkitis og apnø, eller en pludselig pause i vejrtrækning. I sjældne tilfælde kan aspiration føre til en livstruende form for lungebetændelse.

Diagnose og behandling

Hvis dit barn udviser åndedrætssymptomer forbundet med syre reflux, bør en kvalificeret børnelæge foretage diagnosen. Ændringer i fodring og positionering, ændring i moderns kost, hvis amning og eliminering af mejeriprodukter er blandt de livsstilsændringer, der ofte anbefales til at løse GERD hos spædbørn. Medikamenter som syresekretionsundertrykkende midler og protonpumpehæmmere kan ordineres. Over-the-counter-versioner bør ikke administreres uden lægens godkendelse. For spædbørn, der er i fare for livstruende komplikationer, kan kirurgi være en mulighed. Medicinsk rådgiver: Jonathan E. Aviv, M.D., FACS